Ispis

Eksperimentalna mehanika

Eksperimentalna mehanika je grana tehničke mehanike koja se koristi za rješavanje inženjerskih problema primjenom mjerenja, a može se definirati kao istraživanje mehaničkog ponašanja objekta podvrgnutog opterećenju ili nekoj pobudi eksperimentalnim putem, odnosno pokusima. Ona je spona između teoretske i primijenjene mehanike. Najstarije i najvažnije je područje kako mehanike krutih tijela, tako i mehanike fluida te joj značaj kontinuirano raste. U svojoj primjeni iziskuje ispreplitanje različitih područja kao što su opća fizika, optika, elektrotehnika, numerička matematika te informatika bez koje je njezina primjena nemoguća.

Kod rješavanja složenih inženjerskih problema, ulaže se velik napor te koriste inovativne inženjerske spoznaje i eksperimentalne metode široke praktične primjene. Pri tom se vodi računa da je sve prikladno pripremljeno i organizirano kako bi eksperimentalni inženjer što učinkovitije mogao provesti pokuse. Ako se ne bi radilo na takav način, stečeni know – how bi bio nedjelotvoran i neiskoristiv. U raznim područjima istraživanja i razvoja, u kojima se praktični problemi rješavaju uz pomoć eksperimentalne mehanike, razvojni inženjeri usko surađuju i djeluju zajedno s eksperimentalnim inženjerima, kako bi se izmjena znanstvenih i tehničkih spoznaja i iskustava mogla brzo i djelotvorno provesti na obostranu korist. To zahtjeva da su teoretska i praktična znanja, spoznaje i iskustva sistematski objedinjena, kako bi se intenziviralo praktično prihvaćanje korisnosti istraživanja.

Osim same provedbe mjerenja mehaničkih veličine eksperimentalna mehanika obuhvaća:

 • Planiranje pokusa
 • Izradu inženjerskog kontrolnog modela i preliminarnu analizu sustava koji se istražuje za procjenu očekivanih vrijednosti koje se mjere
 • Razvoj mjerne metode
 • Projektiranje, konstruiranje i tehnološku razradu mjernog sustava
 • Provedbu mjerenja
 • Obradu snimljenih signala
 • Matematičku formulaciju i analizu istraživanog sustava na temelju rezultata mjerenja

Objekt može biti konstrukcija / struktura, mehanički sustav, pojava, problem, uzorak materijala...

Mehaničke veličine koje se mjere, konvencionalno povezane s eksperimentalnom mehanikom su  deformacije na temelju koji se utvrđuju naprezanja, odnosno opterećenja – sile, momenti; ubrzanja, brzine, pomaci... Uz konvencionalne veličine, može se mjeriti bilo koja relevantna veličina za promatrani objekt, odnosno provoditi foto ili video snimanje, kako bi se eksperimentalnim metodama što bolje snimilo stvarno stanje na temelju kojeg se objekt kasnije može što zornije opisati, tj. matematički formulirati.

Eksperimentalna mehanika se koristi za:

 1. Rješavanje inženjerskih problema kada numerički postupci ne mogu dati pouzdane odgovore
 2. Verifikaciju analitičkih i numeričkih inženjerskih modela (Provjera rubnih uvjeta i konstitutivnih parametara)
 3. Utvrđivanje stvarnog opterećenja / stanja naprezanja objekta - sile, pomaci, deformacije / naprezanja…
 4. Utvrđivanje stvarne dinamike sustava u eksploatacijskim uvjetima - vibracije
 5. Stvaranje ulaznih podataka za inženjerske modele

Iz svega navedenog, samo od sebe proizlazi da je eksperimentalna mehanika kao inženjerska disciplina neizbježna u razoju proizvoda, odnosno u riješavanju problema u pogledu sigurnosti i pouzdanosti te samim time u ekonomskom pogledu.

Sensus.hr koristi kolačiće (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Sensus.hr prihvaćate korištenje kolačića. Za nastavak pregleda web stranice Sensus.hr kliknite na gumb „Prihvaćam“. Ukoliko želite saznati više o kolačićima ili ih izbrisati, pogledajte naše uvjete koristenja.