Ispis

Usluge

Inženjerska mjerenja

Inženjerska mjerenja služe za verifikaciju proračunskih modela te za utvrđivanje realnih opterećenja, stanja naprezanja, pobuda i odziva, konstitutivnih značajki... Time se stvaraju ulazni podaci za proračunski model novog proizvoda, odnosno za proračunski model koji opisuje neki problem.

Provode se za vrijeme razvoja proizvoda mjerenjem na prototipu ili na nekoj komponenti, odnosno mjerenjem na postojećem proizvodu ukoliko se pojave problemi u eksploataciji.

Prvo se provode laboratorijski pokusi gdje se mjerenja provode u kontroliranim uvjetima. Na taj način prikupljeni podaci se uspoređuju s rezultatima proračuna za identična stanja koja su izvedena u pokusima. Korigiraju se rubni uvjeti i konstitutivni parametri modela kako bi model davao valjane rezultate, sukladne rezultatima mjerenja. Laboratorijski pokusi provode se za verifikaciju modela za proračun čvrstoće i za model za proračun dinamičkog ponašanja sustava.

Nakon toga provode se pokusi u realnim eksploatacijskim uvjetima u kojima se prikupljaju podaci o realnim opterećenjima, odnosno realnoj slici naprezanja relevantni za proračun čvrstoće, te podaci o realnim pobudama i odzivima relevantnim za dinamičko ponašanje sustava. Model za proračun čvrstoće se opterećuje realnim opterećenjima koja se javljaju u stvarnosti te se za ta opterećenja analizira čvrstoća na zamor i ako je potrebno provodi korekcija odnosno optimiranje strukture.

Model za proračun dinamičkog ponašanja sustava pobuđuje se realnim pobudama te se promatra i uspoređuje odziv modela s realnim snimljenim odzivom. Na taj način se valorizira dinamičko ponašanje sustava i ukoliko je potrebno sustav se korigira, odnosno optimira kako bi se postiglo dinamičko željeno dinamičko stanje.

Inženjerska mjerenja, provode se iterativno dok se ne postigne željeni cilj tj. Ukoliko je provedena korekcija, ponovo se provode jednaki pokusi dok rezultati mjerenja ne budu na željenoj razini i dok rezultati koje daje proračunski model ne budu jednaki rezultatima mjerenja.

Inženjerska mjerenja se provode prema metodi razvijenoj u našem poduzeću ili prema normi.

Inženjerska mjerenja služe za:

 • Verifikacija proračunskih modela
 • Utvrđivanje realnih opterećenja u eksploataciji
 • Utvrđivanje realnog stanja naprezanja koje se javlja u eksploataciji
 • Utvrđivanje stvarne dinamike sustava, odnosno realnih pobuda i odziva
 • Utvrđivanje performansi i značajki sustava, te pojedinih komponenti
 • Otkrivanja uzroka problema na postojećim sustavima

Nakon provedenih mjerenja, prikupljeni podaci služe kao ulazni i komparativni podaci za verifikaciju, analizu i sintezu mehaničkih sustava.

 

Verifikacijska ispitivanja

Verifikacijska ispitivanja u skladu s normama provode se da bi se verificirao proračun prema kojemu je projektiran, odnosno konstruiran objekt ili da bi se verificirao sam objekt ispitivanja, a služe kao potvrda da je proizvod siguran u eksploataciji.

Smisleno je verifikacijska ispitivanja provesti nakon provedenih inženjerskih mjerenja i optimiranja proizvoda.

Pri verifikacijskim ispitivanjima, provode se mjerenja za:

 • Provjeru čvrstoće
 • Provjeru dinamičkog ponašanja sustava

Primjeri verifikacijskih ispitivanja prema normama:

 • HRN ISO 7401 Cestovna vozila - Metode ispitivanja odziva na bočni poremećaj - Metode ispitivanja otvorenom petljom
 • HRN EN 14363 Oprema za željeznice - Ispitivanja za odobravanje voznih svojstava željezničkih vozila - Ispitivanja ponašanja u vožnji i stacionarna ispitivanja

 

Monitoring

Monitoring, odnosno kontinuirani nadzor određenih fizikalnih veličina, provodi se na složenim mehaničkim sustavima sa ciljem utvrđivanja realnog stanja u eksploataciji kroz duži vremenski period. Cilj monitoringa je prikupiti podatke o realnom opterećenju i stanju naprezanja objekta, detektirati nepravilnosti u radu, imati pod nadzorom kritična mjesta obuhvaćena risk managementom kako bi se pravovremeno provesti servisna radnja ili eventualna sanacija...

 

Tehničko savjetovanje i inženjerstvo

Savjetovanje i inženjerstvo te upravljanje rizicima u području dinamički opterećenih konstrukcija (čvrstoće na zamor), dinamici vozila i drugih složenih mehaničkih sustava pri razvoju novog proizvoda, odnosno pri rješavanju problema na postojećem mehaničkom sustavu.

 • Koncipiranje
 • Inženjersko modeliranje i simulacije
 • Pretpostavka opterećenja
 • Dinamika
 • Konstruiranje
 • Čvrstoća
 • Optimiranje

 

Tehnička podrška klijentima

Sensus.hr koristi kolačiće (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Sensus.hr prihvaćate korištenje kolačića. Za nastavak pregleda web stranice Sensus.hr kliknite na gumb „Prihvaćam“. Ukoliko želite saznati više o kolačićima ili ih izbrisati, pogledajte naše uvjete koristenja.